lauantai 8. helmikuuta 2014

Välihaalari ilman kaavojaMinulla on marinoitunut syksystä saakka Paapiin Majapuulle ja Pehemiälle suunnittelema Nallekuosinen merinovilla, josta oli tarkoitus tulla välihaalari pojalle. Kaavat ovat olleet leikattuna Ottobren 4/2012 lehdestä, muokattuna siten että poistin sivusauman ja siirsin vetoketjun keskelle eteen. Mutta rimakauhu iski lähteä kokeilemaan kaavoja niin arvokkaalle materiaalille etenkin kun olen kantapään kautta oppinut että mittasuhteet ovat lehden kaavoissa joskus vähintään erikoisia.

Ratkaisu ongelmaan löytyi kun päätin tilata Fabriinalta farkkujerseyn ohella Hilcon talvifroteeta kauniissa petroolin sävyssä. Resoriksi tilasin talvifroteeseen suositellun Hilcon petrooli-munakoiso raitaresorin. Äärettömän kätevää, kun kangasverkkokaupassa on poimittu valmiiksi tuotteeseen sopivat oheistuotteet.

Kankaat saapuivat ja talvifrotee yllätti positiivisesti. Materiaali on tavallaan joustofroteen ja fleecen välimuoto joka joustaa reilusti sivusuuntaan, mutta ei pystyyn ja resorin petroolin sävu mätsäsi talvifroteeseen kuin nenä päähän.

Rupesin sovittelemaan leikkaamiani kaavoja, ja niillä tuli heitettyä samantien vesilintua sillä selän pituus oli auttamatta liian lyhyt haalariin jonka oli tarkoitus korvata vanha, joka jo kinnaa pystysuuntaan. Päädyin leikkaamaan kankaat vapaalla kädellä Meandin sammakkojumppiksen avulla, vain Ottobren kaavan raglanhiha tuli sovitettua haalariin. Poistin haalarista myös takasauman ja lisäsin haarakiilan. Haalari on siis saumaton vartalon osuudelta.

Leikatessa tuli moka, sillä vahingossa leikkasin lahkeen ilman saumanvaraa jonka vuoksi lahkeesta tuli  liian tiukka.  leikkasin haarakiilan tilalle uuden, joka jatkui koko lahkeen matkalta.

 Kangastukusta kävin valitsemassa munakoison sävyyn sopivat napit haalariin. Nappeihin päädyin, koska en ole kovin sinut vetokejun kiinnittämisen kanssa ja juuri oikean sävyistä vetskaria ei varmasti olisi löytynyt.

Eilen osallistuin ensimmäisen kerran paikallisen FB-ompeluryhmän ompelulaneihin, ja tein haalarin siellä valmiiksi. Sain todella hyviä neuvoja  Essiltä, kiitos niistä :)

Pääntien huolittelin resorikantauksella, ja lopputulos on siisti, mutta pääntie näyttää kovin avaralta.


Napinlävet tuottivat vähän ongelmaa, koska ne sijoittuivat osaksi yksinkertaiselle kankaalle. Ratkaisuksi leikkasin kangasta toiseen langansuuntaan tukemaan napinläpeä, ja näin napinläpi ei veny.

Sovittaessa haalaria osoittautui todeksi pääntien valtava koko. Se tuskin haittaa käytössä koska kauluri kuitenkin puetaan suojaamaan kaulaa. Poika onneksi tykkäsi haalarista eli käyttöön se tuleen. Nyt vain 3-vuotias saa alkaa opettelemaan nappien käyttöä :)Vartalo-osalla on juuri sopivasti väljyyttä niin leveys- kuin pituussuntaankin. Hihojen resorista tuli liian pitkä, mutta ongelma hoituu kääntämällä. Lahkeiden resorit ovat myös pitkät, resorin yläosa pilkottaa juuri ja juuri saappaasta. Tämä on hyvä, sillä resorilahje sujahtaa helposti saappaaseen.

Ei kommentteja: