perjantai 17. toukokuuta 2013

Kuosien ihanuudesta, osa I

Suomessa on osaamista kuosisuunnittelussa ja erityisesti lasten kuoseissa. Tällä hetkellä Leena Renko lienee suurimmassa nosteessa. Eikä ihme. Leenan kuosit ovat aivan nerokkaita. Ne ovat yksinkertaisia, kuosissa on vain pari-kolme, max 4 väriä ja hän on onnistunut kierrättämään kuvioitaan eri yhdistelminä ja kuosinsa voi toteuttaa lisäksi N määrällä eri väriyhdistelmiä. Tämän taitonsa ansiosta olen aika varma että Leena Rengon kuoseja nähdään vielä hyvin, hyvin pitkään tuotannossa. Hän näyttääkin päässeen tekemään yhteistyötä lukuisten suomalaisten kangasvalmistuttajien kanssa.

Leenan parhaat kuosit sisältävät tosiaan korkeintaan 3 väriä. 3 väriä lasten- ja retrokuoseissa on kuin rokin kolmisointu, toimii!

Minä tulin tietoiseksi Leena Rengosta kun Lasten Metsola julkisti kuosisuunnittelukilpailunsa tuloksen, ja Kukka-kuosi päätyi toiseksi. Se kolahti minuun kuten valtavaan määrään muitakin. Minä olin juuri tehnyt tilauksen Metsolaan kun kangas tuli verkkokauppaan, ja soitin kauppaan ja pyysin laitettavaksi paketin mukaan vaivaiset 70 cm kangasta, enkä tajunnut vielä silloin että olisi ollut syytä ottaa pari metriä kun se myytiinkin välittömästi loppuun. Nuukuus iski ihan väärässä paikassa... No on minulla onneksi tuo pikku pätkä josta olen jo tehnyt viittä vaille valmiin singoallamekon kokoa 68 ( = tunika kokoa 86 vaikka kavensin reippaasti Ottobren 3/2012, no mahtuupahan pitkään sit). Siitä mekosta puuttuu enää kuminauhat pääntiesta ja hihansuista. Enempää en punaisesta kankaasta raaskikaan tehdä vielä. Vihreää kukkajoustista on varastossa itsellekin riittämään.

Naperonutullakin on tänä keväänä ollut kivoja kuoseja ja lisää vielä tulossa, mutta en ole voinut välttyä ajatukselta että ideat on ammennettu pitkälti muilta ja jatkojalostettu vain eteenpäin. Onni ja Ilonan aurinko-kuosi toi ainakin minulla mieleen Metsolan SunRayn. Kuosi toimi yhtäläisyydestä huolimatta tai ehkä sen vuoksi loistavasti ja joustis myytiin nopeasti loppuun. Mielestäni myös Päivänkakkara ammentaa jostain jo nähdystä, Metsolan Hippie-kankaasta kenties? Toisaalta, melkein kaikkihan on keksitty jo ja kysymys nykysuunnittelussa lienee pitkälti siitä kuinka hyvin onnistutaan soveltamaan jo tehtyä niin että se näyttää omanlaiseltaan.

Näkemykseni on että kuosisuunnittelu on hyvässä jamassa Suomessa, se on erittäin kilpailtu alue hyvien suunnittelijoiden ansiosta. No Leena Renkoa nyt hehkutan ihan erityisesti koska hän on aivan selkeästi Natural Talent isoilla kirjaimilla. Olen hehkuttanut Leenan kuoseja isännällekin joka on mainonnan ammattilainen, joka ei kuitenkaan perusta retrosta vaikka sietääkin sitä lasten päällä, ja tästä retroinhostaan huolimatta hän vaikuttui kuoseista ja totesi ettei mitään tuollaista opita alan kouluissa vaan kyse on puhtaasti luonnonlahjakkuudesta.

Jes. Se ihanista kuoseista tällä kertaa....

1 kommentti:

pikkukiiski kirjoitti...

Voi kiitos, tälläinen hehkutus saa ihan posket punastumaan! Ihana kuulla että pidät kuoseistani!!